تصور کنید دستگاهی دارید که بدون گرمای زیاد یا حتی بدون گرما، به صورت کامل ابزارها و وسایل رو ضدعفونی و استریل می کنه، حتی به عمق منافذ ریز هم نفوذ می کنه، بهتون اجازه می ده وسایل تمیز و آلوده رو جدا از هم نگهداری کنید و علاوه بر همه ی اینها، با محیط زیست هم سازگاره. به نظر می رسه یه تکنولوژی رویایی باشه، نه؟ ولی این رویا با دستگاه استریلایزر پلاسما به حقیقت پیوسته!
پلاسما، یه گاز یونیزه شده خیلی فعاله که از الکترون های آزاد، یون ها، اتم های برانگیخته، اتم های آزاد، رادیکال های مولکولی و فوتون ها (نور قابل مشاهده و نور ماوراء بنفش) تشکیل شده. تحقیقات نشون داده که پلاسما با روش های مختلف به تمام اجزای سلول های بیماری زا (باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها) آسیب می رسونه. به عنوان مثال، پوشش خارجی، غشاء سلولی و اطلاعات ژنتیکی DNA موجود در پاتوژن ها رو از بین می بره. همچنین باکتری ها، ویروس ها، اسپورها، قارچ ها و حتی پریون ها (عامل بیماری های دژنراتیو مغزی) رو که قبلا غیرفعال بودن رو هم نابود می کنه. علاوه بر این، سطح وسایل رو از آلودگی ها و سموم پاک می کنه.
یکی از ویژگی های فوق العاده ی پلاسما، نفوذ فوق العاده به حفره های ریز و شکاف هاست. در واقع، استریلایزر پلاسما با فشار پایین، حتی به ریزترین شکاف ها و حفره ها هم نفوذ می کنه و اون ها رو ضدعفونی و استریل می کنه.
تحقیقات علمی نشون داده که اثر استریل کنندگی پلاسما در فشار پایین به عوامل مختلفی بستگی داره، از جمله:
همه ی این مواد با استریلایزر پلاسما در فشار پایین سازگار هستند. در واقع، هر وسیله ای که با خلاء یا پلاسما آسیب نمی بینه برای این روش مناسبه. برای مثال، مواد دارای حفره های بسته مناسب نیستند. همچنین، موادی که گاز زیادی از خودشون آزاد می کنن، برای ایجاد خلاء مناسب مشکل ایجاد می کنن.
بسته به سطح تمیزی مورد نیاز برای محصول یا سطوح، بهترین فرآیند انتخاب می شه. یعنی شما می تونید با توجه به نیازتون، محصول رو تمیز، ضدعفونی یا استریل کنید. نکته مهم در این انتخاب، میزان کاهش مورد نظر در تعداد میکروب هاست.